Ağrı Tedavisi
Detaylı bir ağız içi muayeneden ve gerekli röntgenlerin çekiminden sonra hasta hikayesi de dikkatle dinlenerek ağrıya sebep olan etken veya etkenler belirlenmelidir. Tedavi planı başlamadan önce konulan teşhisin doğruluğu son derece önemlidir. Doğru konulan teşhis hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmakla beraber yanlış teşhis sebebiyle kaybedilecek zamanın ve yapılacak hatalı uygulamaların da önüne geçer. Şiddetli diş ağrıları alt çene ve üst çene arasında veya komşu dişlere yansıyabilir ve bazen aynı bölgede birkaç dişte de sorun olabilir. Hekimin tecrübesi ve bilgisi doğrultusunda sorunun esas kaynağı tespit edilmeli ve öncelikle esas ağrı kaynağı olan diş tedavi edilmelidir.
Dolgu
Dolgu; çürümüş dişlerdeki çürüğün temizlenmesi sonrasında oluşan boşluğun uygun materyallerle doldurulması işlemidir.
Kompozit Dolgu
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde kompozit dolguların kullanım alanı oldukça genişlemiştir. Estetik dolgu materyali olarak bilinen kompozit dolgular doğru teknik ile ve doğru malzeme seçimi ile birçok diş restorasyonunda güvenle kullanılabilir. Kompozit dolguların yapımı hassas bir teknik ve titiz bir çalışma gerektirir. Çürük dişlerin temizlenmesi sonucu oluşan boşluğun kompozit dolgular ile estetik ve sağlam şekilde restore edilmesi mümkündür. Kompozit dolgular ön dişlerdeki renk değişimi, şekil bozukluğu, kırıkların ve diastema dediğimiz dişler arası boşlukların restore edilmesinde de oldukça başarılı materyallerdir.
Amalgam dolgu
Metal dolgu olarak da bilinen amalgam dolgu uygulanması pratik ve son derece sağlam bir dolgu çeşididir. Günümüzde estetik beklentilerin artması ve estetik dolgu materyallerinin de hızla gelişmesi sebebi ile kullanımı azalmıştır. Amalgam dolgular içeriğinde bulunan metaller ve civa sebebiyle de tercih sebebi olmaktan uzaklaşmıştır. Her ne kadar içeriğindeki cıva dolgu içerisinde sınırlı kalsa da kompozit dolgu materyallerinin gelişmiş olması ve arka dişlerde de kompozit dolguların sağlam bir şekilde yapılabilmesi amalgam dolgulara olan ilginin azalmasına sebep olmuştur.
Inley-Onley Dolgular
Dişteki doku kaybı fazla olduğu durumlarda dolguyu ağız içerisinde yapmak fazla zaman alır ve hastayı yorabilir. Böyle durumlarda ağız içerisindeki dişin ölçüsü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanan porselen, kompozit veya zirkonyumdan üretilen Inley-Onley dolgular hazır halde hasta ağzındaki dişe yapıştırılır. Bu dolguların avantajı hasta ağzında çalışma süresinin kısaltılması ve laboratuvarda hazırlanan dolguların estetik ve fonksiyonel özelliklerin daha kusursuz olmasıdır.
Diş Kırığı Tedavisi
Travma sonucu ile kırılmış dişler gerekli ise kanal tedavisi yapıldıktan sonra estetik olarak da restore edilir. Kırık dişlerin tedavisinde en sık kullandığımız yöntem bonding yöntemi dediğimiz kompozit reçineler yardımı ile yapılan estetik uygulamalardır. Bonding yöntemi; dişteki sağlam doku korunarak sadece kırık kısmın onarılmasını sağlayan koruyucu estetik bir uygulamadır. Özellikle genç bireylerin kırık diş tedavisinde tercih edilir.
Hassas Diş Tedavisi
Çeşitli sebeplerle dişlerde soğuk, sıcak, tatlı ve ekşi gibi gıdalara karşı hassasiyet oluşabilir. Dişteki hasarın boyutuna göre uygulanacak farklı tedavi alternatifleri vardır. Basit diş hassasiyeti olan ve dişinde doku kaybı olmayan hastalarımızda sadece hassasiyet giderici ajanlar diş üzerine sürülerek sorun giderilebilir. Dişin mine dokusunda aşınma var ise basit kompozit dolgular yardımıyla aşınan yüzey onarılıp hassasiyet önlenebilir. Eğer dişte ileri boyutta aşınma var ise ve dişin sinirleri (pulpa dokusu) açığa çıkmış ise kanal tedavi uygulanarak hassasiyet tedavi edilebilir. Bazı gerekli durumlarda hassas dişlerin kaplanması da uygun olabilir.
Ağız Kokusu (Halitosis)
Ağız kokusu hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden ve kişide iletişimi olumsuz etkileyen özgüven problemleri oluşmasına yol açan bir sorundur. Hastalar ağız kokusu şikâyeti ile diş hekimine başvurduklarında detaylı diş ve diş eti muayeneleri yapılır.
Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
Diş eti ve mukoza hastalıkları, mantar ve enfeksiyonlar, enfeksiyona sebep olan dişler, implant ve protezler, yarı gömülü 20 yaş dişleri, diş çürükleri, kötü ağız hijyeni, sigara ve alkol kullanımı, yüksek protein ağırlıklı beslenmek, ağız kuruluğu ve tükürük miktarında azalma, geniz akıntısı, bademcik iltihapları, burun tıkanıklığı sebebiyle ağız solunumu yapmak, ağız kanserleri, yarık damak, reflü ve mide sorunları.
Ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Ağız kokusu kendi başına bir hastalık değildir fakat birçok hastalığın habercisidir. Yediğiniz yemeğe bağlı olarak oluşabilen ağız kokuları normal olarak kabul edilebilir. Ağız kokuları patolojik durumlardan da kaynaklanabilir. Bunlar ;
-
Diş çürükleri
-
Diş eti iltihapları
-
Yarı gömülü 20 yaş dişleri
-
Kötü ağız hijyeni
-
Dişlerdeki ve diş etlerindeki enfeksiyonlar
-
Farenjit
-
Geniz eti gibi boğaz hastalıkları
-
Burun solunumuna engel olan üst solunum yolu ile ilgili rahatsızlıklar
-
Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları
-
Şeker hastalığı gibi sistemik hastalıkları
-
Böbrek yetmezliği
Ağız kokusunun tedavisi nedir?
Ağız kokusunun temelinde yatan neden ağız hijyeninin tam sağlanamaması olabilir. Hijyen yetersizliğine bağlı olarak oluşan diş taşları, diş eti enfeksiyonuna ve ağız kokusuna sebep olur. Öncelikle diş taşı temizliğinin yapılması sonrasında ağız hijyeni eğitiminin verilmesi, diş fırçalamanın yanında diş ipi ve gargara kullanmak gibi basit yöntemlerle sorun çözülebilir. Diş fırçalamanın yanı sıra dil üzerinde biriken bakterileri temizlemek için de dil temizleme fırçaları ile günlük temizlik yapılmalıdır.
Ağız kokusu eğer dişlerdeki çürük sebebi ile meydana geliyorsa çürük dişler diş hekimi tarafından uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Yarı gömülü 20 yaş dişleri de yumuşak dokuda enfeksiyona sebep olup ağız kokusu yapabilir. Bu durumda bu dişler çekilmelidir.
Gün içerisinde az su tüketimi de ağız kokusuna sebep olur. Su içmek tükürük üretimini uyarır ve ağız içerisindeki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.
Ağız içerisinde kokuya neden olan tüm etkenler tedavi edildikten sonra ve kişi ağız hijyenini etkin şekilde sağladığı halde ağız kokusu devam ediyorsa altta yatan başka sebepler araştırılmalıdır.